Een handicap

Iedereen is gebaat bij een gezonde mond. De tandheelkundige zorg voor mensen met een handicap is erg belangrijk. Men heeft eerder kans op problemen in de mond. Zij zijn meer afhankelijk van hulp van anderen.

Een verstandelijke handicap

Problemen die we veel zien bij mensen met een verstandelijke handicap. De motoriek is vaak verzwakt of beperkt of helemaal beperkt. In de mond kan er sprake zijn van slappe lip-, tong-, wangspieren. Er is sprake van een afwijkende tandstand, spierspanningen, gebitsbeschadigingen door vallen/stoten, maar ook sondevoeding kan problemen in de mond geven.

Zelf denkt men niet vaak aan het poetsen en men heeft soms hulp nodig bij het goed verzorgen van het gebit. Ook kan het gebruik van medicijnen een negatieve werking hebben op het gebit.

Een handicap

Een lichamelijke handicap

Hierbij moet men denken aan mensen die door trauma, erfelijke factoren, ziekten zelf niet goed in staat zijn om het gebit goed te verzorgen. Denk hierbij aan CVA/ TIA/ hersenbloeding, spasmen, ontbreken van hand/pols/vingers, dan wel problemen bij het optillen van de arm hebben. etc.

Het poetsen en tussen de tanden schoon maken kan men niet optimaal. Hierdoor is hulp nodig en kunnen er sneller problemen ontstaan. Deze groep patiënten adviseren wij om met enige regelmaat bij de mondhygiënist te komen om samen (evt. met begeleiding/ dan wel mantelzorg) te werken aan een gezond gebit.

Het is soms mogelijk om voor bepaalde aandoeningen speciale vergoeding aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Uw mondhygiënist kan hier meer over vertellen.

PRAKTIJK VOOR
MONDHYGIENE
SCHONAUWEN

Boogmuur 41 A
3991 RP Houten
KVK: 30259370

T 030-636 12 23

LAATSTE NIEUWS

ACTIVITEITEN: